ALLMÄNT

När du flyttar är det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vi har här samlat en lista med punkter som kan vara till nytta.

  • Ring Adressändring på 020-97 98 99 och meddela flytten. De flesta myndigheter meddelas att du har bytt adress.
  • Beställ flytt av telefon. Det kan vara bra att göra detta några veckor i förväg då de flesta leverantörer har någon leveranstid.
  • Säg upp din nuvarande lägenhet så snart som möjligt.
  • Teckna en hemförsäkring! En brand eller översvämning kan lätt hända vem som helst, och du kan bli betalningsskyldig om det sker i din lägenhet. Förvara inte stöldbegärlig egendom i källarutrymmen eller vind. Tänkt på att känsliga föremål kan skadas av fukt.

VÄGGAR

När du flyttar in ska du självklart kunna hänga upp dina saker på väggarna. Tänkt dock på att väggarna i din lägenhet kan vara av olika material, och material som t.ex. gips inte tål hög belastning. Om stora hål i väggarna uppstår, så kan du bli betalningskyldig vid flytt.

Obs! Gör aldrig hål i kakelplattor själv. Kakel spricker väldigt lätt, och det är bäst att anlita en fackman.

GOLV

Ett enkelt sätt att skydda dina golv är att sätta möbeltassar på benen på dina möbler. Detta skyddar dina golv samtidigt som det gör det lättare att skjuta på tunga möbler. Rengör din parkett med en lätt fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Linoliummattor tvättas med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Polish skall endast användas sparsamt när golvet börjar bli slitet.

KÖK

Genom att regelbundet avfrosta frysen får du en jämnare temperatur och sparar dessutom el. Varorna håller dessutom längre. Hacka inte bort isen, utan låt den istället tina bort. Fläkt och ventiler bör hållas rena för att minska den allmänna nedsmutsningen. Ett dåligt rengjort filter gör att fläkten suger dåligt, och ökar dessutom brandrisken.

Kontakta alltid hyresvärden innan du inhandlar vitvaror som t.ex. disk- eller tvättmaskin. Fastighetens el- eller avloppsystem kanske inte är dimensionerat för ytterligare installationer.

Anlita alltid en behörig installatör!